Autor: eKapija

Novi Sad
08.06.2022.
14:36
Rusi i Ukrajinci u Srbiji otvaraju firme, kupuju nekretnine ili se privremeno nastanjuju, bežeći od rata i sankcija, piše eKapija.
  • ludilo

    08.06.2022 19:56
    ovi sto pametuju o porezima, dabogda ziveli od prosvetarske plate a pogotovo penzije
  • vrabac

    08.06.2022 19:06
    Dobrodošli svi.
  • Leontije

    08.06.2022 19:01
    Opšte slepilo?
    Neki pominju neplaćeni porez od strane onih koji daju časove srpskog jezika. Slažem se, to nije u redu, ali šta ćemo sa porezom koji godinama ne plaćaju velika preduzeća i čuveni bizMismeni? Radi se o milijardama dinara. Od truna u oku ne vide se šumetine.
  • dijasporac

    08.06.2022 18:46
    @Marinković N.
    "i na tom doo računu prebacuju novac iz Rusije lično kao "osnivački kapital preduzeća" koji im je na raspolaganju odmah po dobijenoj registraciji firme"
    **********************
    Deo sankcija Rusiji je i izbacivanje ruskih banaka sa SWIFT mreze odnosno nemogucnost medjunarodnih transakcija ruskim bankama i gradjanima. Mozda izmedju srpskih i ruskih bankara postoji neki drugi nacin transakcija ali cisto sumnjam tako da je tvoj post samo tvoja imaginacija koja nema veze sa stvarnoscu. Rusi u Srbiju dodju sa keshovinom u dzepu, ne rade im ni kreditne kartice iz Rusije, mozda neki zbog prirode posla (programeri, odnosno digitalni nomadi) imaju otvorene racune negde drugde ( Kipar, Svajcarska, Azerbejdzan) ali se prica svodi na to da u Srbiji moraju otvoriti racun da bi dobijali novac za odradjeni posao za poslovnog partnera negde na Zapadu. Samo iz tog razloga otvaraju firme i preduzetnicke radnje u Srbiji.

    Uzgred, "navala" na ucenje srpskog jezika je tolika da je profesorka iz begradske gimnazije dala oglas ali joj se niko jos nije javio, ha. Ovo je jos samo jedan od mnogih propagandnih tekstova, slicnih onima o rentanju i kupovini stanova od strane Rusa i Ukrajinaca. Moj stan u Novom Sadu koga izdaje brat mi rodjeni je bio prazan od kraja februara do 1.juna ove godine, iako se stan nalazi na 200m od Riblje pijace na oglas se niko od Rusa/Ukrajinaca nije javio, dolazili su da ga pogledaju samo Srbi i to za dosta manje novca od "zvanicnih" cena iz novina.
  • Kako stoje stvari

    08.06.2022 18:36
    Draga gospodo što sipate drvlje i kamenje po onima koji drže časove,
    Da li neko vaš radi u prosveti? Posla nema, kad pričam s nekim ko ne razmišlja o tome, uglavnom ispadne da na neodređeno nastavnici ne mogu da dobiju jer su nesposobni. Kad me vide kako se vraćam s posla, komšinice dušebrižnice psuju posao i državu, jer sam tek otišla. Ne vide da mi godinama tražimo posao, ne da se uvalimo, nego da radimo ono za šta smo se školovali. Ne vide da nosimo posao kući, svakodnevno. Ne vide da smo, ako smo starešine, dostupni deci često i do ponoći. Ne vide da nemamo odmor na radnom mestu, jer i tad radimo, nemamo odmora kod kuće, nemamo vremena za rođenu decu...
    Svako dobro!
  • Mile

    08.06.2022 18:20
    Rad na crno
    Sramota, ovako javno da ismevaju narod koiji placa poreze i doprinose na svaki dinar.
  • @ ah

    08.06.2022 18:04
    Ne može Rus tek tako u Rusiji da za rublje kupi gomilu evra, dolara ili bilo koje druge strane valute. Kada su krenule sankcije Putin je svojim građanima uveo veoma stroge limite pri kupovini strane valute a rublju sada niko van Rusije ne želi ni da vidi a ne još i da je kupi.
    Deo Rusa beži ovamo i otvara firme kako bi nesmetano mogli da rade sa Zapadom. Čim otvore firmu vraćaju se kući u Rusiju i rade od kuće. Drugi deo Rusa, oni jako mladi, beže jer se boje da će Putin u nekom nastupu ludila uvesti opštu mobilizaciju. Gomila Rusa, a pogotovo mladih, nemaju nameru da ratuju sa Ukrajincima a ni sa bilo kime drugim. Mladi su, drag im je život, živi im se, žele da uživaju u životu koji je jedan jedan, drugu priliku za životom nikada više nećeš dobiti ako proćerdaš ovu priliku. Zabole ih da ginu za Putina, Lavrova, Šojgua, . . . i ostalu ekipu čija deca žive i provode se po Londonu, Parizu, Rimu, Njujorku, . . . .
  • Nervozni glasač

    08.06.2022 18:03
    @Poreznik@NS: Виде људи како се троши њихов новац који су уплатили у буџет и јасно им је да је будала ко уплаћује пензионо јер може свака власт да ти смањи пензију. Уплаћујеш за здравство а плаћаш свако лечење или бесплатно чекаш да оздравиш или умреш. Не можете очекивати да људи плаћају порез а да не одлучују на шта ће бити потрошен или да буду преварени. Где су фискални рачуни за споменике, аутопутеве, пруге, авионе ? Није сиротиња упропастила систем ако се изузме гласање за битанге.
  • Muka mi je

    08.06.2022 16:56
    @Ana
    08.06.2022 • 14:53
    med i mleko
    "Ispada da je za nasu ekonomiju rat u Ukrajini najbolje sto je moglo da nam se desi. ..."



    Radujes se ratu zato sto imas koristi??
    Da li te je bar malo sramota?
  • Poreznik

    08.06.2022 16:44
    Fiskalizacija
    Divno, posao cveta a država nekom majka , nekom maćeha. I ovi sa skupim privatnim časovima izbegnu sve, registraciju u APR, poreze, fiskalizaciju, kao i pijačari-pare u džep a dno duboko. A vi idioti što pootvraste sve legalno, izvrnite džepove i samo rintajte. Nema komentara više.
  • Srbenda

    08.06.2022 16:20
    Ja oćenj harašo gavarju paruski
  • Marinković N.

    08.06.2022 15:55
    3 hiljada im naplaćuju za DOO
    Čitah neke ruske sajtove juče bukvalno smo im i Turska jedina veza sa Evropom.Problem je što i Turska gde mogu doći bez viza je jako komplikovano otvoriti firme i dobiti boravišnu dozvolu.

    U Srbiji u Beogradu već ima agencija koje za 3 hiljada eura nije greška u pisanju registriju firmu sa fotokopijom pasoša,ovlasti se lice takozvani prokurista koji sve završava u njihovo ime u Srbiji i sa registrovanom firmom i depozitom od 3 hiljada dolara dobijaju tekući račun u banci.Sa tim računom plaćaju stanove,dobijaju visa i mastercard platne kartice sa kojim plaćaju svuda u Srbiji i u Evropi i na tom doo računu prebacuju novac iz Rusije lično kao "osnivački kapital preduzeća" koji im je na raspolaganju odmah po dobijenoj registraciji firme.

    Kada biste samo znali koliko je za Ruse privlačna poslovna klima u Srbiji tačnije način otvaranja firmi i sa tekućim računom firme sve dalje uključujući i smeštaj i boravišnu dozvolu ja mislim da bi 90% prevodioca u Srbiji samo to radilo a dobro se i zaradi.U Beogradu je registracija doo sa pronalaskom lokala i otvaranjem službenom i RSD i deviznog računa pre rata u Ukrajini bilo kod advokata 100 ak eura sada niko ispod 1500 eura to ne radi.Dva dana posla.Imate šablone na sajtu APR za statut DOO samo promenite podatke,prokurista se ovlasti državljanin Srbije i kažete "to košta 1000 eura" u 5000 eura mogu da garantujem da biste ako znate ruski jezik dobili dnevno barem jednu prijavu za registraciju doo u Srbiji iz Rusije po ceni od 1000 eura.

  • NS

    08.06.2022 15:50
    I sve u kucnim uslovima ,rad na "crno" bez prijave zarade i placanja poreza..pripreme za maturu,za prijemni ispit na fakultetima,casovi u toku skolske godine, ali ima ooravdanja - prosvetarske plate male i radno vreme 40 sati nedeljno, jadni prosvetni radnici.
  • ah

    08.06.2022 15:36
    Rusi ne beže od sankcija, već koriste činjenicu da rublja sada vredi skoro 3 puta više nego pre 3 meseca u odnosu na euro i dolar. Proda lepo stan u Rusiji, promeni rublje u evre, i dođe ovde kao gospodin čovek, kupi stan, i ostane mu još 3 ili 4 puta toliko novca koliko je dao za stan.
  • sasomange

    08.06.2022 15:20
    Srbija
    Super! To svi mozemo da radimo! Srpski,Hrvatski,Bosnjacki,Crnogorski, odmah oglasavam!
  • Ana

    08.06.2022 14:53
    med i mleko
    Ispada da je za nasu ekonomiju rat u Ukrajini najbolje sto je moglo da nam se desi. Izadajemo im i prodajemo stanove po duplo visoj ceni nego sto smo do juce, naplacujemo im casove srpskog, prodajemo im poslovni prostor za njihove firme. Sutra ce traziti i dadilje za svoju decu i spremacice za svoje vile i nece ni pitati za cenu. Nasa ekonomija ima da zivne!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna